Ο Άγιος Βασίλης απεικονιζόταν με πράσινα ρούχα!

O Άγιος Βασίλης στην διεθνή λαογραφία αποτελεί το κυρίαρχο πρόσωπο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων. Η σημερινή, μορφή του Άγιου Βασίλη, με τα ροδαλά μάγουλα, τη λευκή γενειάδα, τη γούνα και το έλκηθρο, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1823 από τον εικονογράφο Τόμας Ναστ και δημοσιεύτηκε με το ποίημα “Α visit from St. Nicholas”, ενώ παγιώθηκε μετά το 1931 όταν η Coca Cola παρουσίασε σε διαφημίσεις της τον Άγιο Βασίλη με τα χρώματά της από τον σχεδιαστή Huddon Sundblom.
Η εμπορική επιτυχία της διαφήμισης ήταν τόσο μεγάλη που έκτοτε παγιώθηκε η εικόνα του Άγιου με την κόκκινη στολή. Μέχρι τότε ο Άγιος Βασίλης απεικονιζόταν με πράσινα ρούχα.

oldsanta.jpeg


A.jpgfather-christmas-green-coat-christmas-tree-toys-greeting-card.jpg
O Άγιος Βασίλης με την πράσινη στολή του, πριν παγιωθεί η καινούρια εικόνα του


cocacola.jpg
 Διαφήμιση της Coca Cola απ’ όπου παγιώθηκε η κόκκινη στολή και η παχουλή σιλουέτα


Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο Αϊ Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ένας εκ των τριών Ιεραρχών, ο οποίος έζησε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας και αφιέρωσε τη ζωή του και την περιουσία του στους φτωχούς ανθρώπους. Μεριμνούσε πάντα για όσους είχαν ανάγκη, χτίζοντας νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία και η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία μας την 1η Ιανουαρίου, που εορτάζεται η Κοίμηση του Αγίου Βασιλείου.  Έφευγε από τα βάθη της Ασίας και ταξίδευε στα πέρατα του κόσμου, δεν είχε σάκο με δώρα, ούτε έλκηθρο, αλλά «χαρτί και καλαμάρι». Ο Άγιος Βασίλειος στην βυζαντινή εικονογραφία δεν θυμίζει και πολύ την στρουμπουλή φιγούρα με τα λευκά γένια που έχει καθιερωθεί, αντιθέτως απεικονίζεται ψιλόλιγνος με μαύρα μαλλιά και γένια. Αλλά και ο Άγιος Νικόλαος απεικονίζεται αδύνατος με αραιά λευκά μαλλιά και κοντή γενειάδα.


pl 002.jpg
Οι Τρεις Ιεράρχες, Μαρίνα Αυγερινού (δεξιά εικονίζεται ο Άγιος Βασίλειος με τον πράσινο χιτώνα)


Attachment-1 (8).jpg
Ο Άγιος Νικόλαος, Μαρίνα Αυγερινού


Στη Δύση ο Άγιος Βασίλης έχει ταυτιστεί με τον Άγιο Νικόλαο, που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του αγίου Νικολάου, οι βόρειοι λαοί πρόσθεσαν στοιχεία από τις δικές τους παραδόσεις, έλκηθρο με ταράνδους, κάλτσες κ.α. Για τους καθολικούς, ο Άγιος Νικόλαος είναι ο Santa Claus. Γεννήθηκε στην Μικρά Ασία τον 3ο αιώνα και είναι προστάτης των παιδιών και των ναυτικών. Στην Ευρώπη θεωρείται το  Christkindlein (το παιδί του Χριστού), που μοίραζε κρυφά παιχνίδια στα παιδιά.   H προσαρμογή του νέου Άγιου Βασίλη στα ελληνικά δεδομένα έγινε γύρω στην δεκαετία του 50 με 60, κυρίως μέσω των Ελλήνων μεταναστών με τις ευχετήριες κάρτες και τα γιορτινά στολίδια που έστελναν στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν στον δικό μας Αϊ Βασίλη προσαρμόστηκε η εικόνα του Δυτικού Santa Claus.

Είτε ως Άγιος Βασίλειος, είτε ως Santa Claus, είναι ο καλοδεχούμενος επισκέπτης του σπιτιού μας κάθε πρωτοχρονιά, το καλό ποδαρικό, η ευχή και η ελπίδα για μια καλή, νέα χρονιά και φυσικά, η συμβολική ιδέα ανιδιοτέλειας και προσφοράς χωρίς να ζητά αντάλλαγμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...