Άραγε μας έλειψε «το αεροπλάνο μας»;

Ήταν κάπου στο 2009, όταν το εκθεσιακό αεροπλάνο TF-104G που κοσμούσε τον λόφο του Αγίου Γεωργίου «έκανε φτερά».. Είχε μήκος 16,66 μέτρα, άνοιγμα φτερών 6.36 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα που άγγιζε τα 2,137 km/h. Ήταν ένα από τα 2.578 κομμάτια που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 50' με κόστος τότε που άγγιζε τα 1.26 εκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια το καθένα..και το είχαμε στην πόλη μας!


     Τοποθετήθηκε στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου όταν ήταν Δήμαρχος Κιλκίς ο Αμανατίδης Αναστάσιος και υπέστη φθορές κατά την περίοδο που βρισκόταν εκεί. Όπως είχαν αναφέρει τα τότε στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας το απέσυραν μετά από δικό μας αίτημα.  «Το παίρνουμε γιατί δεν το θέλετε και γιατί έχει καταστραφεί», είχαν δηλώσει.
     Τα στελέχη της Αεροπορίας εξέφρασαν τότε δυο απορίες. Η πρώτη αφορούσε τον τόπο όπου εγκαταστάθηκε το αεροπλάνο στο Κιλκίς. Χαρακτήρισαν λάθος την επιλογή του χώρου και θεωρούσαν πως η κατάλληλη θέση θα ήταν στο Λόφο της Μάχης του Κιλκίς, δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο. Κι αυτό γιατί και ως αντίληψη και περιεχόμενο ταιριάζει με το χώρο εκείνο, αλλά και γιατί θα προστατεύονταν από την καταστροφική μανία των λιγοστών νεαρών, που του αφαίρεσαν και πολύτιμα αντικείμενα. Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με την αξία του αεροπλάνου, ως εκθεσιακού υλικού. Τη χαρακτήρισαν μεγάλη, που δυστυχώς την χάνει το Κιλκίς. Το αεροπλάνο, μεταφέρθηκε στο Τατόι, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας για συντήρηση και στη συνέχεια θα δοθεί σε κάποια από τις πόλεις της χώρας, που με επιμονή ζητούν την παραχώρησή του, ως μουσειακό υλικό.
     Είπαν, επίσης, πως ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν τέτοια καταστροφή εκθεσιακού υλικού και εγκατάλειψή του, ενώ σε άλλες πόλεις αυτά τα παλιά αεροπλάνα «τα φροντίζουν σαν τα μάτια τους» και πως ο Δήμος Κιλκίς έχει περιθώριο να ζητήσει από την Πολεμική Αεροπορία την επιστροφή του αεροπλάνου μετά τη συντήρησή του στο Τατόι..
κάτι που μάλλον δεν έγινε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...