Πόσα ξοδεύει ο τουρίστας στην Ελλάδα

Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα Το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα φτάσει φέτος σε επίπεδο ρεκόρ σπάζοντας και το όριο των 20 εκατομμυρίων είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο δηλώνουν ικανοποιημένοι οι εμπλεκόμενοι με τον συγκεκριμένο κλάδο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η μέση δαπάνη ανά τουρίστα έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
Στα 902 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το τουριστικό έσοδο στο πρώτο τετράμηνο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα 2013, ενώ τον Απρίλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 411 εκατ ευρώ, αυξημένες κατά 35.8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα καλά νέα είναι λοιπόν, ότι φέτος όχι μόνο ήρθαν περισσότεροι τουρίστες, αλλά ότι δαπανούν και περισσότερα χρήματα. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη αυξήθηκε στα 524,3 ευρώ τον Απρίλιο από 497,9 ευρώ τον Απρίλιο του 2013, όπως διαβάζουμε στο fpress.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, που προέρχονται από την έρευνα συνόρων προκύπτει αναφορικά με τις εισπράξεις από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών ότι: οι εισπράξεις από τη Γερμανούς τουρίστες παρουσίασαν αύξηση κατά 50,9% τον Απρίλιο 2014 και ανήλθαν στα 62 εκατ. Ευρώ (από 41εκα τα ευρώ), οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 8,4% στα 34 εκατ. ευρώ, (έναντι 32 εκατ. ευρώ). Επίσης αύξηση κατά 13 εκατ. ευρώ ή 61,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (35,5εκατ ευρώ). Αντίθετα μείωση κατά 13,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 24 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο ήρθαν στην Ελλάδα 728.000 τουρίστες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 30,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Και στο τετράμηνο επισκέφτηκαν την Ελλάδα 1,91 εκατομμύρια τουρίστες από 1,58 εκατομμύρια πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο κατά 21,1%.

Στο μεταξύ χθες, από τη Ρόδο ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ Πάνος Λειβαδάς, μιλώντας σε τουριστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ο ΠΡΟΤΟΥΡ, και το γερμανικό τουριστικό περιοδικό FVW υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Tο πρώτο 5μηνο οι αφίξεις στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια εμφανίζουν αύξηση κατά 20,4 % (στις 2.409.976 αφίξεις), ενώ η αύξηση των εισπράξεων αγγίζει το 22 % για το πρώτο τρίμηνο .

Ειδικότερα στη Ρόδο, από την Γερμανία, το 2013 έκλεισε με +9,61% στις αφίξεις (216.399) ενώ το πρώτο 5μηνο του 2014 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 32,74 %.

Πρώτον: στην πολιτική σταθερότητα των τελευταίων δύο ετών, και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ασφαλή προορισμό.

Δεύτερον: σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που καταργούν γραφειοκρατία και περιορισμούς, όπως τις πρόσφατες, νομοθετικές πρωτοβουλίες της Υπουργού κ. Κεφαλογιάννη, για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με μαρίνες, γκολφ, κλπ., και την κατάργηση των περιορισμών στην κρουαζιέρα κατά τα τελευταία χρόνια.

Τρίτον: στη στρατηγική στροφή της επικοινωνιακής πολιτικής του Ε.Ο.Τ. στο διαδίκτυο και τις συνεργασίες με Tripadvisor, Expedia, το Yahoo, LastMinute, TravelZoo, MSN, Skype και HolidayChek, με προγράμματα που αποφασίζονται και υλοποιούνται εγκαίρως και σε 12μηνη βάση.

Ακόμα ο ΓΓ του ΕΟΤ, απέδωσε την «αναγέννηση» του Ελληνικού Τουρισμού, σε τρεις παράγοντες:

Σημειώνουμε ότι το γερμανικό τουριστικό περιοδικό επέλεξε φέτος τη Ρόδο για το FVW Rhodos Workshop (διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικούς τουριστικούς προορισμούς) και στο οποίο συμμετείχαν περίπου 50 εκπρόσωποι ταξιδιωτικών Γραφείων από την Γερμανία, καθώς και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου Νοτίου Αιγαίου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...