Η Ρόδος μετράει τις πληγές της – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Φωτό: Eurokinissi
Σε κατάσταση σοκ παραμένουν οι Ροδίτες έπειτα από την τεράστια θεομηνία που έπληξε την Παρασκευή το νησί και κόστισε τη ζωή σε δύο άτυχες γυναίκες, ενώ τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων.
Οι χθεσινές έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αγνοούμενων, του 63χρονου συζύγου της 40χρονης που έχασε τη ζωή της και του 50χρονου εκπαιδευτικού υπήρξαν άκαρπες.

Στην εκτεταμένη επιχείρηση, η οποία συνεχίζεται από το πρωί της Κυριακής θα συμμετάσχουν άνδρες της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, του Λιμενικού Σώματος και ένα ελικόπτερο, ενώ στο έργο αναμένεται να συνδράμουν δυνάμεις και μέσα του στρατού με 8 καταδρομείς, 50 στρατιώτες της στρατιωτικής διοίκησης Ρόδου, έναν εκσκαφέα και έναν φορτωτή.
Το χρονικό της τραγωδίας
Ηταν βράδυ της Παρασκευής όταν το νησί βρέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες. Οι δρόμοι γρήγορα μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, παρασύροντας στο πέρασμά τους δύο γυναίκες, οι οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο.
Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας εντοπίστηκε νεκρή μία 45χρονη γυναίκα στην κοίτη του χειμάρρου στη γέφυρα Μαριτσών στην Ιαλυσό Ρόδου. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η σορός της βρέθηκε αφού υποχώρησαν τα νερά μετά την θεομηνία που έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού. Σε κοντινό σημείο από εκεί όπου εντοπίστηκε η άτυχη γυναίκα, βρέθηκε και ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW, όπου έπειτα από εξακρίβωση ανήκει στην οικογένειά της.
Λίγες ώρες αργότερα, ξημερώματα του Σαββάτου, άνδρες της Πυροσβεστικής βρέθηκαν μπροστά σε μία νέα τραγωδία. Μία 27χρονη δασκάλα, η οποία είχε φύγει για τη Ρόδο με απόσπαση πριν από λίγους μήνες, είχε χάσει τη ζωή της από τα ορμητικά νερά.
Η συγκλονιστική μαρτυρία του δασκάλου που σώθηκε την τελευταία στιγμή
Τρεις εκπαιδευτικοί, ο 50χρονος αγνοούμενος, η 27χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της και ένας 30χρονος παρασύρθηκαν στη γέφυρα της Κρεμαστής, όταν βγήκαν από το αυτοκίνητό τους για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά.
Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, όπως κατέθεσε ο 30χρονος που σώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, δοκίμασαν να διασχίσουν το σημείο του ποταμού στη Κρεμαστή καθώς η στάθμη του νερού φαινόταν χαμηλή.
Κάποια στιγμή, το όχημα άρχισε να παρασύρεται. Τότε οι εκπαιδευτικοί κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και αμέσως βγήκαν από το αυτοκίνητο.
Ο 30χρονος, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην κατάθεσή του πρόλαβε και γαντζώθηκε σε ένα σημείο από τη γέφυρα και κρατήθηκε εκεί μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα. Ωστόσο, οι άλλοι δύο συνάδελφοί του που επίσης βγήκαν από το αυτοκίνητο, στάθηκαν για λίγο και μετά χάθηκαν από τα μάτια του.
Το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκε νεκρή η άτυχη 27χρονη, ενώ μέχρι στιγμής αγνοείται η τύχη του 50χρονου.
Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες εικόνες
Για φαινόμενα βιβλικής καταστροφής, πρωτοφανή για τα χρονικά του νησιού, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγίου ο οποίος εξέφρασε, παράλληλα, το φόβο του για την ύπαρξη περισσότερων θυμάτων.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε σε αυτή την καταστροφή. Η μία γυναίκα φυσιογνωμικά φαίνεται ξένη. Κανείς δεν την αναζήτησε. Φοβάμαι ότι υπάρχει κι άλλος. Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για την τύχη του αγνοουμένου» ανέφερε ο Φώτης Χατζηδιάκος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Χατζηδιάκος σημείωσε επίσης: «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο, πρόκειται για φαινόμενα τρομακτικά. Η στάθμη του νερού στη γέφυρα της Κρεμαστής ξεπέρασε τα τρία μέτρα σε ένα σημείο και κάλυψε τη γέφυρα, σπάζοντας τα κάγκελα και παρασύροντας οχήματα», ενώ επέρριψε ευθύνες στην Πολιτεία.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η περιοχή στο χείμαρρο της Κρεμαστής είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα για δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία, ωστόσο, έχουν κολλήσει στο στάδιο των απαλλοτριώσεων.
Στο νησί έχουν σημειωθεί σοβαρές καταστροφές. Πάνω από 100 οχήματα έχουν παρασυρθεί, ενώ η Πυροσβεστική το Σάββατο δέχθηκε περίπου 140 κλήσεις για απάντληση υδάτων.
Δρόμοι-ποτάμια, σπίτια και μαγαζιά πλημμυρισμένα
Oι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι την Κρεμαστή μετατράπηκαν σε ποτάμια, με το ύψος του νερού να ξεπερνά σε ορισμένα σημεία και το μισό μέτρο, ενώ εξαιτίας της πρωτοφανούς νεροποντής και των κεραυνών που έπεσαν, πολλές περιοχές της Ρόδου βυθίστηκαν στο σκοτάδι, καθώς διεκόπη το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το νησί εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με σοβαρότατα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...