ΚΙΛΚΙΣ: Νέα επένδυση 3 εκατ. στο Σταυροχώρι

Σε μια νέα επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ προχώρησε η EURIMAC ΑΕ στο χώρο των παραγωγικών της εγκαταστάσεων στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς.
Η νέα επένδυση –που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη από τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου- αφορά την παραγωγή του συνόλου της θερμικής ενέργειας της βιομηχανίας μέσω της λειτουργίας ενός υπερσύγχρονου λέβητα υπέρθερμου νερού. Ο λέβητας αντί της παραδοσιακής καύσης μαζούτ ή φυσικού αερίου καίει ορυζοφλοιό που παράγεται σαν υποπροϊόν στο συγγενικό εργοστάσιο της EURICOM Hellas, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Η νέα αυτή επένδυση συνολικού κόστους άνω των 3.000.000 ευρώ έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού Ν. 3908/2011 και πέραν του οικολογικού της χαρακτήρα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο κόστος ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος της εταιρίας. Το σπουδαιότερο, όμως, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, είναι ότι συμβάλλει θετικά στο συναλλαγματικό ισοζύγιο της εθνικής οικονομίας διότι αφενός δε χρησιμοποιούνται πλέον εισαγόμενα καύσιμα (μαζούτ – φυσικό αέριο) και αφετέρου η με την καύση του ορυζοφλοιού παραγόμενη τέφρα εξάγεται στη Γερμανία και την Αυστρία σε εταιρίες παραγωγής οικοδομικών υλικών, καθώς ο εμπλουτισμός του τσιμέντου με τέφρα που παράγεται από την καύση ορυζοφλοιού, αποδίδει σκυρόδεμα υψηλής αντοχής. Οι εξαγόμενες ποσότητες τέφρας ορυζοφλοιού ήδη εξοικονομούν σημαντικό συνάλλαγμα προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι η εταιρία EURIMAC ΑΕ, ιδρύθηκε το Μάιο του 1996 με μετόχους κατά 50% την εταιρία ζυμαρικών Π. Κωνσταντινίδης ΑΕ (ΜΑΚΒΕΛ) που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939 και κατά 50% την πολυεθνική εταιρία ρυζιού και ζυμαρικών EURICOM SpA. Το 1997 η EURIMAC ξεκίνησε την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου ζυμαρικών στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το Μάιο του 1998. Σήμερα, το εργοστάσιο, με τις προσθήκες και βελτιώσεις που κατά καιρούς έγιναν (το 2008 προστέθηκε και τρίτη γραμμή παραγωγής, ενώ το 2010 τέθηκε σε λειτουργία και τέταρτη γραμμή παραγωγής), έχει σήμερα μια ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 72.000 τόνων ζυμαρικών. Η EURIMAC έχει μέχρι σήμερα επενδύσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...