Μέχρι 40 λεπτά την ημέρα η χρήση των «έξυπνων» συσκευών

Μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο, αλλά μην το παρακάνετε, όχι πάνω από 40 λεπτά συνολικά. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να σας επηρεάσουν, αλλά η επίδραση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο πίστευαν παλαιότερα.


Τα νέα έρχονται από μελέτη της γαλλικής Εθνικής Υγειονομικής Υπηρεσίας (ANSES), σχετικά με την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, η οποία μπορεί να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στο σώμα. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχει «αποδεδειγμένη επίδραση» στην υγεία.

Η μελέτη της ANSES, βασίστηκε σε περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνές επίπεδο από το 2009.

Ως βιολογική επίδραση ορίζεται μια αλλαγή του οργανισμού που δεν είναι παθολογική. «Η διαστολή ή η συστολή της κόρης του ματιού ανάλογα με το φωτισμό ή η αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας όταν εκτίθεται στον ήλιο είναι παραδείγματα βιολογικών επιδράσεων», εξηγεί ο Ντομινίκ  Γκομπέρ, διευθυντής εκτίμησης κινδύνων στην ANSES.
Οι βιολογικές επιδράσεις που διαπιστώθηκαν στους ανθρώπους ή τα ζώα αφορούσαν τις γνωστικές λειτουργίες (για παράδειγμα τον προσανατολισμό), τον ύπνο και την ανδρική γονιμότητα.

Αναφορικά με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2009 και μετά, δείχνουν «έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους εντατικούς χρήστες του κινητού». Όμως ούτε εδώ αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέση αιτιότητας, όπως υποστηρίζει η ANSES.
Από την πλευρά του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2011 ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να θεωρείται «ίσως καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Η ANSES συνιστά κατά συνέπεια να μειώσουμε την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ιδιαίτερα σ' αυτά των κινητών τηλεφώνων, κυρίως των παιδιών και των εντατικών χρηστών.  Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Γκομπέρ, ένας χρήστης χαρακτηρίζεται «εντατικός» όταν μιλάει στο κινητό περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως.
Φυσικά δεν είναι μόνο τα κινητά τηλέφωνα τα οποία πρέπει να μας απασχολούν, διότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι … «λουσμένος» θα λέγαμε από ηλεκτρομαγνητικά κύματα καθώς οι νέες τεχνολογίες μας ωθούν στην χρήση πολλών έξυπνων συσκευών.  Η ANSES θέτει και εδώ τον προβληματισμό της για την επόμενη ημέρα της δημόσιας υγείας….
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...