Πέρασαν τα tests οι ελληνικές τράπεζες

Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, όπως προέκυψε έπειτα από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής τα αποτελέσματα. 
Οι αθροιστικές κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται μόλις στα 290,5 εκατ ευρώ, εκ των οποίων 273 εκατ. ευρώ η Εθνική, 17,5 εκατ. ευρώ η Eurobank, μηδέν η Alpha Bank και μηδέν η τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της Alpha Bank την κατατάσσει στις 20 καλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. 

Οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank τονίζουν ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν με ίδια μέσα, βασιζόμενα στα capital plans.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν με άνεση τον κάβο των stress tests καθώς η ΕΚΤ συνυπολογίζει και αφαιρεί από τα αποτελέσματα του test, με βάση τα στοιχεία του 2013, τόσο τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν την άνοιξη του 2014, στις οποίες οι τέσσερις τράπεζες άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ, όσο και το όφελος από τον αναβαλλόμενο που ανέρχεται από 600 εκατ έως 1,2 δισ. ευρώ ανά τράπεζα καθώς και τα capital plans των κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν καταρτίσει

Τον καλύτερο κεφαλαιακό δείκτη core tier I ύψους 8,07% διαθέτει ο όμιλος της Alpha Bank, ο οποίος δεν χρειάζεται να καταθέσει καν capital plan. Ο δείκτης core tier I κινείται για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank πάνω από το όριο 5,5%. Η Eurobank υπολείπεται οριακά με δείκτη 5,45% ωστόσο με βάση το δυναμικό σενάριο περνά το stress tests. 

Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1 στο δυσμενές σενάριο και περνά τα stress test της ΕΚΤ, ενώ είναι στο κορυφαίο 20% μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν. Η Εθνική Τράπεζα έχει σύμφωνα με το stress test κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έχει κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 17,5 εκατ. Ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ με βάση στοιχεία στο τέλος του 2013, ωστόσο το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει πλήρως το ποσό, σύμφωνα με το Reuters.

Ελλειμμα 25 δισ. για 25 τράπεζες
Οπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τα stress test προέκυψε κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξεως των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις 25 από τις 130 τράπεζες οι οποίες συμμετείχαν στις «δοκιμασίες αντοχής». 

Η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ. ευρώ εξ' αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα. Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 25 δισ. αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ. στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους. Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ. Ευρώ.

Από τις 25 τράπεζες στις οποίες εντοπίστηκαν οι κεφαλαιακές ελλείψεις των 25 δισεκατομμυρίων, οι 12 έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...