Στο taxisnet όλα τα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το βράδυ

Απο χθές το βράδυ έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις κατά 50% ή την πλήρη απαλλαγή στους δικαιούχους ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια και υπολογίζονται περίπου στο ένα εκατομμύριο.


Σήμερα ολοκληρώνεται η νέα εκκαθάριση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που θα αναδείξει στους προσωπικούς λογαριασμούς του Taxisnet τους δικαιούχους των εκπτώσεων ή της πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν διορθωμένο το εκκαθαριστικό τους σημείωμα και θα κληθούν να καταβάλουν είτε μειωμένο φόρο ακινήτων είτε μηδενικό. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στον ηλεκτρονικό λογαριασμό τους στη διεύθυνση www.gsis.gr προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχει «περαστεί» η έκπτωση. Διαφορετικά θα πρέπει είτε να απευθυνθούν στην εφορία τους είτε να περιμένουν να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Tο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΓΓΔΕ είναι ο εντοπισμός των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Οπως αναφέρουν τα στελέχη της ΓΓΔΕ το έντυπο Ε2 δεν είναι κωδικοποιημένο, με αποτέλεσμα να μην είναι διακριτό ποια ακίνητα είναι κενά. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει σχετίζονται με:

• Λανθασμένη αναγραφή του κενού διαμερίσματος. Για παράδειγμα αντί να αναγραφεί «κενό», ορισμένοι γράφουν «κενό όπως και πέρυσι».
• Ορθογραφικά λάθη από τα οποία δεν διαπιστώνεται εάν το ακίνητο είναι κενό.
• Δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ.

Ολοι οι ανωτέρω την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς προκειμένου να τους αναγνωρισθεί η έκπτωση. Ποιοι όμως δικαιούνται τις παραπάνω εκπτώσεις απο τον ΕΝΦΙΑ Αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι: α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα. β) Επιπλέον, χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι απαλλαγές αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου. Επίσης με άλλη ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: «Τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών των ορίων, ενόψει του ύψους τους» διευκρίνισε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών. «Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει και αποδείξει, όποια ζητήματα τυχόν ανακύπτουν στην υλοποίηση του ΕΝΦΙΑ κατά την πρώτη αυτή χρονιά εφαρμογής διορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά» κατέληξε η ανακοίνωση του υποργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...