Από που πήρε το όνομά του ο Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450 και 1470 και σήμερα θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης – κι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης!

Στην αρχή ονομαζόταν «Πύργος του Λέοντος», όπως αναφέρει τουρκική επιγραφή του 1535-36. Από τον 17ο αιώνα και έπειτα λεγόταν «Φρούριο της Καλαμαριάς» και «Πύργος των Γενίτσαρων».
Μετά τη διάλυση του τάγματος των Γενίτσαρων το 1826, αποκτά το όνομα «Kanli Kule», δηλαδή «Πύργος του Αίματος», λόγω των σφαγών των Γενίτσαρων. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε και μετά το 1826, επειδή ο Πύργος λειτουργούσε ως φυλακή μελλοθανάτων και τόπος βασανιστηρίων.
Όταν ένας Εβραίος κατάδικος, ο Nathan Guidili, αποφάσισε να τον ασβεστώσει με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το όνομά του άλλαξε.

Από το 1891 μέχρι το 1912 ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει να τον αναφέρει ως «Kanli Kule» (Πύργο Του Αίματος) όμως ο εβραϊκός λαός ήδη τον αποκαλούσε«Λευκό Πύργο» (Τοrre Blanca), ένα όνομα που υιοθέτησαν και οι Τούρκοι («Beyaz Kule»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...