ΕΛ.ΑΣ.: Καταγγελίες με υποκλοπή κωδικών από προπληρωμένες κάρτες


Πλήθος καταγγελιών που αφορούν στην εξαπάτηση ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία πωλούνται, μεταξύ άλλων, προπληρωμένες κάρτες, τύπου «paysafe», για διαδικτυακές αγορές έχει λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι καταγγελίες των ιδιοκτητών των καταστημάτων αφορούν περιπτώσεις, στις οποίες άγνωστα άτομα τους έχουν τηλεφωνήσει και προσποιούμενοι ότι είναι είτε τακτικοί πελάτες τους, είτε υπάλληλοι εταιρειών με προπληρωμένες κάρτες, τους έχουν πείσει να προβούν στην έκδοση προπληρωμένων καρτών και να τους γνωστοποιήσουν τηλεφωνικά τον κωδικό της κάρτας.

Σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων, οι δράστες ισχυρίζονται ότι είναι τεχνικοί της εταιρίας και προκειμένου να διαπιστώσουν την ορθή λειτουργία των μηχανημάτων έκδοσης των καρτών, ζητούν από τους ιδιοκτήτες να εκδώσουν κάρτες και να τους δώσουν τον κωδικό έτσι ώστε να κάνουν τις υποτιθέμενες απαραίτητες δοκιμές από το κεντρικό σύστημα της προμηθεύτριας εταιρείας.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μετά από επικοινωνία με τις εταιρίες έκδοσης των προπληρωμένων καρτών, διαπίστωσαν την άμεση χρησιμοποίηση των κωδικών αυτών κυρίως σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακαλεί τους πολίτες, με αφορμή τέτοιου είδους περιστατικά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν θα πρέπει να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες, μέσω τηλεφώνου, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασταυρώσει την ταυτότητα του ατόμου. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κάθε περίπτωση κατά τη διαδικασία των συναλλαγών τους με πελάτες.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464
Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...