Δημιουργείται το εθνικό κέντρο απονομής συντάξεων

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Ημερησία», ο υπουργός Εργασίας, «στο εξής, η απονομή της σύνταξης με την υποστήριξη και του πληροφοριακού συστήματος "'Ατλας", θα είναι υπόθεση λίγων ημερών». Ακόμη δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου, αλλά η διαδικασία θα ξεκινά με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση.
Το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων, θα στελεχωθεί με υπαλλήλους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε ασφαλισμένου ακόμα και αν έχει διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό του καθεστώς. 

«Η πολύχρονη αναμονή για απονομή σύνταξης σε λίγο διάστημα θα είναι μία κακή ανάμνηση του παρελθόντος» τονίζει στη συνέντευξη του ο κ. Βρούτσης. 

Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει, ότι συνολικά η διοικητική ενοποίηση των ταμείων μέσα σε αυτή τη χρονιά και τονίζει ότι δεν πρόκειται να θιγούν καθόλου οι παροχές και οι συντάξεις. Εξαγγέλλει, επίσης, βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία, για όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την παροχή της δυνατότητας σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να επιλέγουν χαμηλότερες κατηγορίες ασφάλισης, πληρώνοντας λιγότερα ασφάλιστρα. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επιπτώσεις που μπορεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με την 1η Ιανουαρίου του 2015, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας, ο κ. Βρούτσης σημειώνει «ότι δεν προβλέπεται να γίνει καμία νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης». Απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις μετά την εφαρμογή αντίστοιχης ρήτρας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. 

«Η δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας (κύρια ασφάλιση) είναι αναδιανεμητική, ενώ προβλέπεται και τριμερής χρηματοδότηση. Ακόμη και μετά την 1.1.2015 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενισχύεται μεν ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του αναλογικού μέρους της σύνταξης, αλλά δεν αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία του συστήματος».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...