Τα κρασιά που παράγονται στο Κιλκίς

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ», Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ», Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» είναι οι τρείς κατηγορίες κρασιών που παράγονται στο νομό Κιλκίς.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, καταγράφονται μερικά στοιχεία για την προστασία του καταναλωτή κατά την αγορά των προϊόντων οινοποίησης και κυρίως του κρασιού που αποτελεί το πρώτο προϊόν οινοποίησης των καλλιεργούμενων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου .

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε διαπιστευμένα εργαστήρια για όλες τις κατηγορίες των κρασιών είναι πολλαπλοί και ξεκινάνε πριν τον τρύγο διασφαλίζοντας την ποιότητα και την καταλληλότητα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Και στις τέσσερεις  παραπάνω κατηγορίες απαραίτητη για την πώληση είναι η τυποποίηση και η επισήμανση του προϊόντος στο οποίο οι υποχρεωτικές ενδείξεις είνα
-Η ονομασία της κατηγορίας του προϊόντος
-Ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος
-Η ένδειξη προέλευσης
-Η ένδειξη του εμφιαλωτή –παραγωγού ή πωλητή
-Ο αριθμός παρτίδας
-Ο όρος «περιέχει θειώδη» αν ισχύει.

Όπως γίνεται αντιληπτό το τυποποιημένο και με νόμιμη επισήμανση κρασί που διατίθεται στην αγορά έχει ελεγχθεί πολλές φορές και εξασφαλίζει τον καταναλωτή τόσο όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως την περιεκτικότητα του σε πρόσθετες ύλες.

Απαγορεύεται να κυκλοφορήσει κρασί χωρίς τυποποίηση και επισήμανση.

Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός. Η διατήρησή του σε καλή κατάσταση δεν είναι εύκολη υπόθεση, προϋποθέτει εγκαταστάσεις και χειρισμούς που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρια.
Η χωρική οινοποίηση ή αλλιώς παραδοσιακή-βιολογική οινοποίηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια για το κρασί που κυκλοφορεί την περίοδο των Χριστουγέννων .

Ο όρος αυτός «παραδοσιακό – βιολογικό» χρησιμοποιείται για να καλύψει την έλλειψη επισήμανσης και συνεπώς ελέγχου του προϊόντος.

Στο κρασί δεν ισχύει το ότι δηλώσεις είσαι γιατί πρόκειται για προϊόν με υγειονομικό ενδιαφέρον.

Σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς παράγουν κρασί το οποίο μπορεί να διατεθεί ελεγμένο στον καταναλωτή μόνο τα παρακάτω οινοποιεία.

1.Αιδαρίνης Γ. Δημήτριος  (Γουμένισσα)
2.Ευτυχίδης Θ. Ευτύχιος (Γουμένισσα)
3.Αρχοντάκης Ιωσήφ (Αξιούπολη)
4.Μπουτάρης & Υιός (Γουμένισσα)
5.Ντέμπου Ιωάννα- Σακαλάκη (Πλάγια –Παιονίας)
6.Πετεινής Ο.Ε «ΑΚΡΟΘΕΑ» (Αξιούπολη)
7.Τάτσης Χ. Περικλής (Γουμένισσα)
8.Τάτσης Χ. Στέργιος (Γουμένισσα)
9.Χατζηβαρύτης Ευάγγελος (Γουμένισσα)

Και από την αμπελουργική περίοδο 2012-2013 και οι :

10.Γκόγκος Ιωάννης (Πολύκαστρο)
11.Μπαλαμπανίδου Χριστίνα (Παλιό Αγιονέρι)


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...