Αιθαλομίχλη: Στοπ σε τζάκια και ξυλόσομπες

Απαγορευτικό σε περίπτωση ρύπανσης ακόμη και σε οχήματα

Κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) υπέγραψε και προώθησε προς τους συναρμόδιους συναδέλφους του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γιάννης Μανιάτης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια (αιθαλομίχλης).

Μέσω της απόφασης αυτής, με θέμα «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», καθορίζονται τα επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ενώ θεσπίζονται και τα όρια των μέτρων που μπορεί κάθε φορά να λαμβάνονται.

Τα μέτρα αφορούν:

α. προφύλαξη της υγείας του πληθυσμού και ιδίως των ατόμων αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κτλ. (πάνω από 50 μg/m³),

β. περιορισμό των εκπομπών από εστίες καύσης, ιδίως με την ορθή χρήση των συστημάτων θέρμανσης και την αποφυγή των τζακιών (πάνω από 100 μg/m³),

γ. περιορισμό των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m³) και

δ. περιορισμό των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m³).

Τα μέτρα κηρύσσονται με ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΚΑ για την Περιφέρειας Αττικής και από τον καθ' ύλην αρμόδιο περιφερειάρχη για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ενώ λαμβάνονται, κατά περίπτωση, μεμονωμένα ή σωρευτικά, ανάλογα με τη χωρική έκταση, την ένταση και το είδος του επεισοδίου και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, ενώ είναι δυνατό να λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις σε ορισμένους σταθμούς της χώρας τα προηγούμενα πέντε έτη, οι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 100 μg/m³ εμφανίστηκαν περίπου 10-15 μέρες τον χρόνο, ενώ πάνω από 150 μg/m³ περίπου τρεις-τέσσερις μέρες τον χρόνο.

Εκτός από τη θέσπιση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, το ΥΠΕΚΑ προχωρά και σε στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς σε όλα τα στάδια αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...