Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;

«Παράθυρο» για «λελογισμένη μείωση» του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, της τάξης του 15%- 20%, ανοίγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τις συζητήσεις με τηντρόικα εντός του Ιουλίου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι το αίτημα αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά θα προβάλει το «όπλο» της ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και το γεγονός της αποτυχίας του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στην περίπτωση που υπάρξει το «ναι» της τρόικας, μια μείωση της τάξης του ΕΦΚ κατά 20% (σήμερα, ο ΕΦΚ είναι 0,33 ευρώ ανά λίτρο) θα επιφέρει πτώση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 8- 10 λεπτά ανά λίτρο.

Πρόκειται για εξέλιξη που αν ευοδωθεί θα οφελήσει σημαντικά τον συγκεκριμένο κλάδο καθώς η σημαντική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση των εξαγωγών, οι ήπιες κλιματικές συνθήκες και η όξυνση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν και το 2013 τον κλάδο πετρελαιοειδών (διύλισης και εμπορίας) σε μείωση πωλήσεων και κερδοφορίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...