4 ελιξήρια… Made in Greece και τα οφέλη τους

Μάθετε ποια είναι και πως μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά ή να προλάβετε πολλά προβλήματα υγείας…
Καφές: επιμένετε… ελληνικό

Η μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ (ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα) φαίνεται ότι προστατεύει τις αρτηρίες ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με έρευνα από την Α’ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη.

Οι Έλληνες γιατροί πραγματοποίησαν την έρευνά τους στην Ικαρία, νησί που φημίζεται για το γεγονός ότι οι κάτοικοί του ζουν πολλά χρόνια. Στην έρευνα συμμετείχαν 485 άτομα με υψηλή πίεση, ηλικίας 65- 100 ετών.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ελαστικότητα των αρτηριών των υπερτασικών ασθενών που κατανάλωναν ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των συνομηλίκων τους που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες ή καθόλου καφέ. Τα οφέλη του καφέ αποδίδονται από τους επιστήμονες στα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχει.

Ο ελληνικός καφές είναι επίσης καλή επιλογή αν θέλουμε να περιορίσουμε την καφεΐνη. Όταν πίνουμε ελληνικό καφέ προσλαμβάνουμε λιγότερη καφεΐνη, γιατί σημαντική ποσότητά της κατασταλάζει στο κάτω μέρος του φλιτζανιού. Επιπλέον επειδή συνήθως ο ελληνικός πίνεται σε μικρό φλιτζάνι, η ποσότητα καφεΐνης που καταλήγει στον οργανισμό μας είναι σχετικά μικρή. Επίσης, πολλοί προτιμούν τον ελληνικό γιατί δεν τους ενοχλεί στο στομάχι.

Καλύτερα να μασάτε… μαστίχα

Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα ακόμη ελληνικό ελιξήριο υγείας καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Τα έλαια της μαστίχας έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ακόμη η μαστίχα Χίου, έστω και σε μικρή ποσότητα, δηλ. 1 γρ. την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους.

Η μαστίχα Χίου είναι επίσης γνωστή για την αντικαρκινική της δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

Τέλος, έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη μαστίχα σε σχέση με τη νόσο Crohn (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου). Ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο, έπειτα από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα.

Κρόκος Κοζάνης, δίνει χρώμα και υγεία

Ο κρόκος ή σαφράν είναι ένα μπαχαρικό που δίνει γεύση και χρώμα στα φαγητά. Ταιριάζει με ριζότο, πιλάφι, ψαρόσουπα και σε πολλές σάλτσες.

Οι ιδιότητές του όμως δεν περιορίζονται στη μαγειρική, αφού έχει και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Θεωρείται τονωτικό, χαλαρωτικό, καταπραϋντικό και αφροδισιακό μπαχαρικό.

Ακόμη ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης.

Επίσης χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του στομαχόπονου, αλλά και των πεπτικών προβλημάτων.

Ρετσίνα και ούζο, αλλά με μέτρο

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Αν λοιπόν ένα ποτηράκι κρασί, που και που, κάνει καλό στην καρδιά, γιατί αυτό το ποτηράκι να μην είναι η ελληνική ρετσίνα; Η ρετσίνα είναι ένα αποκλειστικά ελληνικό κρασί, στο οποίο προστίθεται λίγη ρετσίνα πεύκου για να πάρει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση.

Αν πάλι η γεύση της δεν σας αρέσει, μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα η γεύση του ούζου. Το ούζο περιέχει γλυκάνισο που διαθέτει αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες (μειώνει τις συσπάσεις του εντέρου), θεωρείται αντιβηχικό και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

Επιπλέον το ούζο «ανοίγει» την όρεξη λόγω της ανηθόλης (το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου) που περιέχει. Το γλυκάνισο θεωρείται ακόμη ότι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Είτε σας αρέσει το ούζο, είτε η ρετσίνα σε κάθε περίπτωση να προσέχετε να μην το παρακάνετε με το αλκοόλ.

ΠΗΓΗ 1: alexiptoto.com

ΠΗΓΗ 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...