Θεαματική αύξηση των Ρώσων που δηλώνουν Ορθόδοξοι

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούν τους εαυτούς τους ως Χριστιανούς Ορθόδοξους έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 24 χρόνια όπως δείχνει σχετική δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Σε μια εποχή που στη Δύση ο κόσμος απομακρύνεται με ταχείς ρυθμούς από τη θρησκεία προσχωρώντας του «κίνημα» του αθεϊσμού ή νέων «θρησκευτικών» δοξασιών που σαν στόχο έχουν την επιβολή μια τεχνητής πανθρησκείας, στη Ρωσία ο κόσμος επιστρέφει στην Ορθοδοξία.

Δύο στους τρεις Ρώσους θεωρούν τον εαυτό τους σήμερα ως Χριστιανό Ορθόδοξο μια θεαματική άνοδος σε σχέση με τον ένα στους έξι που ήταν το ποσοστό επί κομμουνιστικής διακυβέρνησης και πιο ειδικά το 1989.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1603 ατόμων  από το ανεξάρτητο κέντρο Levada Center και σε αυτή το 68% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θεωρούν τον εαυτό τους Χριστιανό Ορθόδοξο, άνοδος 17% σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί το 1989.

Ίδια αύξηση παρουσίασε και το ποσοστό αυτών που δήλωσαν μουσουλμάνοι από 1% σε 17% σήμερα, ενώ το ποσοστό των καθολικών και προτεσταντών έχει παραμείνει σταθερό στο 1% περίπου.

 Ένας στους πέντε Ρώσους ή ποσοστό 19%  απάντησαν ότι δεν έχουν καμία θρησκευτική πίστη σημειώνοντας όμως δραματική πτώση σε σχέση με το 75% που είχαν απαντήσει ανάλογα το 1989, όταν το επίσημο κρατικό δόγμα ήταν αυτό του αθεϊσμού και το οποίο είχε πέσει στο 53% λίγο μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1991.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...