Παιδικό σύγκαμα: Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Το παιδικό σύγκαμα ή παράτριμμα εμφανίζεται στην περιοχή του πρωκτού και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους. Δείτε πώς θα το αποφύγετε και πώς θα το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
Τι είναι το σύγκαμα ή παράτριμμα

Η παιδίατρος νεογνολόγος και πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας κ. Αναστασία Καραθανάση αναφέρει ότι το παράτριμμα ή σύγκαμα είναι ο έντονος ερεθισμός στην περιπτωκτική περιοχή. Εμφανίζεται σε μωρά ή μικρά παιδάκια που φορούν πάνες, αν και συνήθως είναι πιο έκδηλο μέχρι τους 24 μήνες. 


Τι το προκαλεί

Σύμφωνα με την κ. Καραθανάση το σύγκαμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Μπορεί, καταρχάς, να δημιουργηθεί λόγω της υγρασίας από τα όξινα ούρα, μιας και η περιοχή που καλύπτεται από την πάνα δεν αερίζεται και είναι εκτεθειμένη σε πολλή υγρασία, σε ερεθιστικές ουσίες, π.χ. αμμωνία και μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα κόπρανα. Μπορεί, επίσης, να εκδηλωθεί ως αλλεργία σε τροφή (γάλα αγελάδος), να γίνει επιμόλυνση από μύκητα ή ακόμη να βγει ως αλλεργική δερματίτιδα (δερματίτιδα εξ' επαφής).


Προληπτικά μέτρα

Η κ. Καραθανάση αναφέρει πως είναι καλό να χρησιμοποιούνται βαμβακερές πάνες, που είναι πολύ πιο υγιεινές. Διαφορετικά, τουλάχιστον να χρησιμοποιούνται υποαλλεργικές πάνες που να προκαλούν τους λιγότερους ερεθισμούς. Ο γονιός, επίσης, μπορεί να βάζει προληπτικά στο βρέφος μια αλοιφή με ψευδάργυρο (συνιστάται για τα ευαίσθητα δέρματα) και να αποφεύγει το ταλκ, αφού μπορεί να το εισπνεύσει το μωρό σας και να του δημιουργήσει πρόβλημα στους πνεύμονες. Είναι, επίσης, σημαντικό να διατηρείται όσο πιο στεγνός γίνεται ο ποπός του μωρού, να καθαρίζονται καλά τα γεννητικά του όργανα, να αλλάζει ο γονιός την πάνα πολύ συχνά και να αφήνει το παιδί λίγη ώρα χωρίς αυτήν, να αεριστεί, για να μη συσσωρεύονται μικρόβια στην περιοχή. Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια οι γονείς οφείλουν να είναι ακόμα πιο προσεχτικοί, ειδικά στην διατροφή του. Μπορούν, λοιπόν, να δίνουν στο μωρό κάθε φορά να δοκιμάσει μόνο ένα καινούριο είδος φαγητού προκειμένου να καταλάβουν αν ο ερεθισμός οφείλεται σε κάποια τροφική αλλεργία. Εξαιρετικά σημαντική τέλος, όπως λέει η κ. Καραθανάση, είναι η συμβολή του θηλασμού μιας και μειώνει το Ph στα κόπρανα του μωρού και τα κάνει λιγότερο όξινα ενώ οχυρώνει τον οργανισμό του μωρού και τον κάνει πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις.
Θεραπείες

H κ. Καραθανάση αναφέρει πως αν το παιδί εμφανίσει σύγκαμα είναι καλό οι γονείς πρώτα να απευθυνθούν στον παιδίατρο, ο οποίος θα τους κατευθύνει ανάλογα. Σε γενικές γραμμές πάντως, η ειδικός συμβουλεύει τους γονείς να θυμούνται τα παρακάτω:

-Αφήνετε το παιδί όσο μπορείτε χωρίς πάνα, για να αερίζεται.
-Αλλάζετε συχνά τις πάνες του.
-Μη χρησιμοποιείτε μωρομάντηλα αλλά σκέτο, άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
-Στεγνώνετέ το καλά και με ζεστό αέρα (με το σεσουάρ σας) στην ευαίσθητη περιοχή.
-Χρησιμοποιείτε βαμβακερές πάνες.
-Βάζετε άφθονη κρέμα, ειδική για την ευαίσθητη περιοχή, ή ελαιόλαδο στο δέρμα του παιδιού που έχει συγκαεί ή ειδικά τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία περιέχουν κορτιζόνη και είναι αντιμυκητιακά.
-Μη χρησιμοποιείτε ταλκ στον ποπό του παιδιού. 


πηγή: mama365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...