Ο ρόλος του γιαουρτιού στην ανάπτυξη του παιδιού

Το γιαούρτι αλλά και το γάλα είναι τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία, που περιέχουν όλες τις πολύτιμες βιταμίνες, τα απαραίτητα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία για να χτιστεί ένας γερός οργανισμός.
Καθένα από τα συστατικά αυτά παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού.Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Βαλασία Τοκμακίδου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη-Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το ασβέστιο παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, χαρίζει γερά δόντια, βοηθά στην πήξη του αίματος και δημιουργεί ασπίδα προστασίας έναντι στην οστεοπόρωση. Το γάλα και το γιαούρτι αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου και αποδίδουν περίπου το 55% του ασβεστίου, που προσλαμβάνεται από τη διατροφή. Γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να φροντίσουν ώστε αυτές οι τροφές να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο του μικρού τους.

Ένα μικρό παιδί χρειάζεται καθημερινά 1.000 mg. ασβεστίου. Αυτά μπορούν να καλυφθούν από:

– 4 ποτήρια γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο).
– 2 ποτήρια γάλα + 100 γραμμάρια φέτα ή 80 γραμμάρια γραβιέρα (τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο).
– 1 ποτήρι γάλα + 1 κύπελλο γιαούρτι + λίγο τυρί.

Το ασβέστιο όμως από μόνο του δεν επαρκεί για το “χτίσιμο” ενός γερού οργανισμού. Οι βιταμίνες που περιέχονται στο γάλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και την υγεία των υπόλοιπων τμημάτων του παιδικού οργανισμού, όπως του δέρματος, των ματιών και των ιστών που συνθέτουν τα υπόλοιπα όργανα. Συγκεκριμένα, το γάλα και το γιαούρτι είναι πλούσια σε:

Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Βιταμίνη C: Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλει στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού, στην επούλωση των τραυμάτων και στη γρήγορη επαναφορά του οργανισμού μετά από ατυχήματα. Επίσης, έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του παιδικού οργανισμού. Βιταμίνη B2: Συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επίσης σπουδαίος είναι ο ρόλος της στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.

Παράγοντες ενίσχυσης του ασβεστίου: Δεν αρκεί το παιδί να παίρνει αρκετό ασβέστιο με την τροφή του. Το ασβέστιο αυτό πρέπει κιόλας να αφομοιωθεί από τον οργανισμό του. Στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου βοηθούν πολλοί παράγοντες, όμως το σημαντικότερο ρόλο τον παίζουν οι βιταμίνες D και C. Γι’ αυτό το λόγο το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως με τις βιταμίνες αυτές.

Πέραν των διάφορων τύπων γιαουρτιού, τους οποίους μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο, υπάρχουν και τα παιδικά γιαούρτια. Τα παιδικά γιαούρτια, σαφώς και διαφέρουν από τα επιδόρπια γιαουρτιού. Τα παιδικά γιαούρτια περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Περιέχουν τα σημαντικά στοιχεία προς την προστασία του στομάχου, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά τα οποία συντελούν στην ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας και κατεπέκταση ενισχύουν την αμυντική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Προτιμάτε τα γιαούρτια που αναγράφουν την ένδειξη «ζωντανό γιαούρτι» καθώς αυτά περιέχουν τους μικροοργανισμούς που παράγονται από τη βακτηριακή ζύμωση (ξινόγαλα, γιαούρτι, τυρί) .

Σε αντίθεση, τα επιδόρπια γιαουρτιού δεν είναι «ζωντανά γιαούρτια». Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα επιδόρπια γιαουρτιού είναι περιορισμένα ενώ περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης , εντείνοντας έτσι την τάση για παχυσαρκία και εμφάνισης τερηδόνας στα δόντια.

Ένας ακόμη παράγοντας που βοηθά στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου είναι η λακτόζη (ένας υδατάνθρακας που περιέχεται στο γάλα). Ωστόσο, πολλά παιδιά πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, με αποτέλεσμα η πέψη να συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά, διάρροια. Εντούτοις, τα παιδιά αυτά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσανεξίας με το γιαούρτι ή το τυρί γιατί περιέχουν το απαραίτητο ένζυμο λακτάση, που διασπά τη λακτόζη και τη μετατρέπει σε γαλακτικό οξύ που δε δημιουργεί παρόμοια προβλήματα. Συνεπώς, το γιαούρτι και το τυρί μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το γάλα σε ασβέστιο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά στην παιδική διατροφή.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι γονείς πάντα να συμβουλεύονται τις ετικέτες τροφίμων και να προτιμάνε προϊόντα με τη λιγότερο δυνατή επεξεργασία.

ΠΗΓΗ: life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...