Οι τράπεζες-φρούρια αποτρέπουν πλέον τους ληστές

Για πολλές δεκαετίες ήταν το... προνομιακό πεδίο των επίδοξων ληστών. Οι τράπεζες έμοιαζαν εντελώς αφύλακτες, γι' αυτό και τη δεκαετία του '90, παγκοσμίως, υπήρξε μια αυξητική τάση στις ληστείες τραπεζικών καταστημάτων. Η κατάσταση, πλέον, έχει αλλάξει άρδην.

Σύμφωνα με την Ενωση Τραπεζών της Βρετανίας, τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 90% την τελευταία 10ετία. Αιτία οι καινοτόμες τεχνολογίες που αποτρέπουν τους παραδοσιακούς δράστες. Κάμερες, ειδικοί ανιχνευτές ακόμα και ομίχλη, είναι ικανές συνθήκες για να αποτρέψουν μια ληστεία, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Μια παρόμοια τάση έχει παρατηρηθεί και στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI οι ληστείες των τραπεζών κατά το τρέχον έτος έχουν πιάσει το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων δεκαετιών.
Είναι φανερό πως οι τράπεζες έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα στην τεχνολογία, με σκοπό να αποτρέψουν τέτοιου είδους έκνομες δραστηριότητες και ταυτόχρονα να... ασφαλίσουν τους εργαζόμενους και τους πελάτες.
Αυτή τη στιγμή το αμυντικό σύστημα περιλαμβάνει το "κουμπί πανικού" που δημιουργεί τεχνητή ομίχλη εντός του καταστήματος, αλλά και το DNA σπρέι που όταν πέσει στο δέρμα δεν φεύγει με το νερό και μπορεί να... υποδείξει στην αστυνομία ποιος είναι ο δράστης της ληστείας.
Από την άλλη, οι ληστές, στοχεύουν πλέον στις χρηματαποστολές, καθώς και οι ίδιοι διαπιστώνουν πως τα καταστήματα έχουν μετατραπεί σε... μικρά φρούρια. Επιπλέον, έντονη δραστηριότητα εμφανίζεται στον κυβερνοχώρο, με τις διάφορες απάτες μέσω του e-banking. Ετσι αντί για μάσκες και όπλα, πλέον, φτάνει να έχει κανείς έναν υπολογιστή και ένα κακόβουλο λογισμικό.
Υπάρχουν ήδη ανησυχητικά κρούσματα ηλεκτρονικής "αφαίρεσης" χρημάτων από λογαριασμούς, όπως και πώληση προσωπικών στοιχείων, από τους χάκερς, στην μαύρη αγορά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...