Η Βελγική αλυσίδα λιανεμπορίου Delhaize προχώρησε σε δεύτερη απομείωση των αποτελεσμάτων της στα Βαλκάνια, γεγονός που οδηγεί σε απρόσμενη ζημία στο γ’ τρίμηνο.

Η Delhaize ανακοίνωσε ότι θα απομειώσει € 195 εκατ. (263.790.000 δολάρια), κυρίως για τις επιχειρήσεις της στη Σερβία, όπου η ισχνή οικονομία και η υψηλή ανεργία έχουν συμβάλει στη μείωση των πωλήσεων και έχουν υποβαθμίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προσδοκίες/προβλέψεις για την δραστηριότητά της στην χώρα.
Το ποσό αυτό προστίθεται στο 245 εκατομμύρια ευρώ που απομείωσε η Delhaize από τη συγκεκριμένη δραστηριότητά της τον Ιανουάριο. Ο Όμιλος που στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ήδη χάσει σχεδόν το ήμισυ των € 932,5 εκατ. που πλήρωσε για τη σερβική Delta Maxi το 2011.
Η οικονομία της Σερβίας είναι πιθανό να υποστεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση,καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις κρατικές παροχές και τις επιδοτήσεις σε ζημιογόνες εταιρείες. Αγγίζοντας το 24%, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είναι από τα υψηλότερα στην περιοχή.
Η εταιρεία Maxi έχει περισσότερα από 370 καταστήματα στη Σερβία και μικρότερες δραστηριότητες στη Βοσνία και τη Βουλγαρία. Το 15% των εσόδων της εταιρείας Delhaize προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει επίσης σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Η Delhaize έχει ήδη πουλήσει τις επιχειρήσεις της στην Αλβανία για 1 εκατομμύριο ευρώ και στο Μαυροβούνιο για 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Chief Financial Officer Pierre Bouchut σημείωσε: «Θεωρώ ότι ο κίνδυνος για περαιτέρω απομείωση είναι εξαιρετικά μειωμένος, και παρόλο που είμαστε εκτεθειμένοι στους τρέχοντες κινδύνους που αντιμετωπίζει η Σερβία είμαι αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα.»
Ο Όμιλος, με περίπου 3.400 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, σημείωσε καθαρές ζημίες 87 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες καθαρών κερδών € 99,10 εκατ. σε έρευνα μεταξύ τεσσάρων αναλυτών του Reuters.
Τα προβλήματα στην νοτιοανατολική Ευρώπη ρίχνουν σκιά στις καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις των πωλήσεων στις βασικές αγορές των ΗΠΑ και το Βελγίου κατά το τρίτο τρίμηνο.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...