Ηλεκτρονικά σκουπίδια: Ενας ολόκληρος θησαυρός από χρυσό, πλατίνα και σελήνιο!

Ο πλανήτης ασφυκτιά κάτω από τεράστια, ολοένα διογκούμενα βουνά ψηφιακών σκουπιδιών – υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών – με πρώτη απ' όλες και πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά την Ινδία: μόνο στην Μπανγκαλόρ παράγονται κάθε χρόνο 18.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, με τάση ετήσιας αύξησης της τάξης του 20%.

Και παρ' όλο που η ινδική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει από το 2010 την εισαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων, δεκάδες χιλιάδες τόνοι εξακολουθούν να συσσωρεύονται κάθε χρόνο παράνομα στη χώρα.
Εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις, δύο αδέλφια, οι Rohan και Nitin Gupta, συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε κανένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων.
Το 2007, λοιπόν, κάθισαν και κατέστρωσαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο είχε ως απτό αποτέλεσμα την ίδρυση της εταιρείας ανακύκλωσης Attero Recycling, η οποία μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 6 εκ. δολαρίων.
Σήμερα, η Attero επεξεργάζεται περί τους 1000 τόνους ηλεκτρονικών σκουπιδιών το μήνα, τα οποία περισυλλέγει από 500 πόλεις της Ινδίας. Στόχος: η εξαγωγή των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, πλατίνα, σελήνιο) που περιέχονται στους υπολογιστές και σε άλλα ηλεκτρονικά μαραφέτια κι εν συνεχεία η επεξεργασία και ανακύκλωσή των υπολοίπων μερών.
Πλέον, τα ετήσια κέρδη της εταιρείας ανέρχονται στα 15 εκ. δολάρια, πόσο που ενδεχομένως να μην φαντάζει εντυπωσιακό, δεδομένου του όγκου των αποβλήτων σε Ινδία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο τα δύο αδέλφια έχουν ήδη να προσελκύουν την προσοχή πολλών χωρών: ήδη ετοιμάζουν ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο Μεξικό και την Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...