Αιχμές ExelGroup για σύμπραξη ΔΕΗ – Κοπελούζου στα Φ/Β

Αιχμές κατά της ΔΕΗ για τη σύμπραξη με τον όμιλο Κοπελούζου για την είσοδό της στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων αφήνει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αρθούρο Ζερβό, η ExelGroup, καταγγέλλοντας τη ΔΕΗ για «αδιαφανείς διαδικασίες», για σύμπραξη με χαριστικούς όρους υπέρ του ομίλου Κοπελούζου χωρίς να υπάρξει διαβούλευση με τις υπόλοιπες τρεις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου και για αδιαφορία για την τύχη των εκατοντάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Η εταιρεία ζητά από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να ξανασυζητήσει το θέμα, αφού προχωρήσει στις απαραίτητες διαβουλεύσεις, «με όσους κριθεί σκόπιμο και φυσικά με την εταιρεία μας η οποία έχει τριπλάσια δυνατότητα παραγωγής πλαισίων από τη Silcio».

Ειδικότερα, στην επιστολή της η ExelGroup τονίζει ότι δεν έγινε αντιληπτό πότε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ «ολοκλήρωσε τις επεξεργασίες και τις αποφάσεις που χρειάζονται για την Εθνική Στρατηγική Ενέργειας, την επιδότηση των ΑΠΕ, τον τρόπο επίτευξης του στόχου 20-20-20, και προχώρησε, επεξεργάστηκε και αποφάσισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς, να χρηματοδοτήσει ένα εργοστάσιο, να καλύψει πρόσθετες ανάγκες της αγοράς και να απασχοληθεί end-to-end με το επιχειρηματικό πεδίο της προμήθειας και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων».

Επίσης, θέτει έξι ερωτήματα σχετικά με την απόφαση σύμπραξης με τον όμιλο Κοπελούζου. Συγκεκριμένα, ερωτά πως είναι δυνατόν η ΔΕΗ, η οποία έχει το μοναδικό προνόμιο να δίνει άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια, να είναι ταυτόχρονα ένας από τους υποψήφιους προμηθευτές και κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τονίζει δε ότι επηρεάζει τον ανταγωνισμό, υπογραμμίζοντας γιατί ένας πολίτης να επιλέξει άλλον προμηθευτή εξοπλισμού από αυτόν στον οποίο θα πωλεί αύριο την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει από αυτόν τον εξοπλισμό;

Παράλληλα, ερωτά αν υπάρχει παρόμοιο business practice από άλλη χώρα, όπου δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να έχει πάρει τέτοια απόφαση.

Ερωτά ακόμη αν η συγκεκριμένα απόφαση είναι εναρμονισμένη με τις πολιτικές (αλλά και οικονομικού χαρακτήρα) πρόσφατες αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις.

Επίσης, ερωτά αν ενδιαφέρεται η διοίκηση της ΔΕΗ για την τύχη των εκατοντάδων εταιρειών του κλάδου και των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές, αν η επιχείρηση αποκτήσει το μερίδιό τους.

Επιπλέον, ερωτά ποιον τελικά συμφέρει («τη ΔΕΗ ή τον σημερινό ιδιοκτήτη τους;») η εξαγορά από τη ΔΕΗ των εργοστασίων που κυρίως παράγουν wafers και cells, όταν μάλιστα οι αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των σημερινών εργοστασίων, ιδιαίτερα αυτών που παράγουν wafers και cells.

Τέλος, ερωτά αν η ΔΕΗ γνωρίζει την ύπαρξη και άλλων εργοστασίων παραγωγής πλαισίων στην Ελλάδα, δύο κρυσταλλικών και ένα λεπτού υμένα, με εκατοντάδες εργαζομένους, που ενώ σήμερα έχουν να ανταγωνιστούν άνισα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εταιρείες - μεγαθήρια της Ευρώπης και της Ασίας, τώρα θα έχουν να ανταγωνιστούν και τη ΔΕΗ. Και μάλιστα λίγο καιρό πριν αποφασίσει η ΔΕΗ για τον εξοπλισμό στα έργα της 100% θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έργα που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είναι κάτι παραπάνω από 250MW (Μεγαλόπολη, Κοζάνη) .

Τέλος, η ExelGroup ζητά επανεξέταση του θέματος από το δ.σ. της ΔΕΗ κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου, μεταξύ των οποίων και της ίδιας, ενώ, τονίζοντας ότι η εν λόγω απόφαση της ΔΕΗ τη θέτει μπροστά σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια, υπογραμμίζει ότι θα κοινοποιήσει την επιστολή της στους υπουργούς ΠΕΚΑ και Ανταγωνισμού, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την ίδρυση νέας εμπορικής εταιρείας (49% η ΔΕΗ και 51% ο όμιλος Silcio) για την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων και την αγορά του 49% δύο εργοστασίων (ιδιοκτησίας σήμερα του ομίλου Silcio) που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκό εξοπλισμό και θα προμηθεύουν την εμπορική εταιρεία. 

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...