Πώς θα γλιτώσετε την τραπεζική κατάσχεση

Επειδή η εφορία επιδεικνύει ιδιαίτερη αδυναμία στις κατασχέσεις καταθέσεων χαμηλόμισθων και συνταξιούχων πείνας, ακόμη κι αν αυτές είναι προϊόντα μισθού ή συντάξεων, δόθηκαν -έστω και καθυστερημένα- από την πλευρά των τραπεζών που λειτουργούν ως εκτελεστικά όργανα των εφοριών διευκρινίσεις για το τι πρέπει να κάνετε, ώστε οι μισθοί σας και οι συντάξεις να μην κατάσχονται.


Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να «σώσουν» καταθέσεις ύψους έως 2.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο πιστώνεται η σύνταξη, ο μισθός ή διάφορα άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα. Και μόνο αν ο λογαριασμός χαρακτηριστεί «αμιγώς» μισθοδοσίας θα μπορούν να είναι ήσυχοι ότι η εφορία δεν θα κατάσχει ποσό ώς 1.000 ευρώ ή δεν θα κατασχεθεί ποσό 1.500 ευρώ, όταν το χρέος αφορά ιδιώτη (2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό). Ομως προσέξτε! Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να κατασχεθεί το ποσό πάνω από το ελάχιστο όριο.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος μιλώντας στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την εποπτεία και την εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών και το Ενιαίο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων παραδέχθηκε: «Το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και μισθωτούς. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιπτώσεις που η εφορία “τράβηξε” χρήματα ακόμα και από λογαριασμούς που είχαν διαθέσιμο υπόλοιπο μικρότερο από 500 ευρώ. Οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος λογαριασμός αφορά τη σύνταξη ή τη μισθοδοσία του κάθε καταθέτη». Ο κ. Γκόρτσος διευκρίνισε πως όταν το πιστωτικό ίδρυμα λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στη ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων) που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών.

Φιλική συμβουλή: Αν έχετε οφειλές στο Δημόσιο ή σε ιδιώτες, μην αφήνετε στον λογαριασμό σας ποσό μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ, γιατί υπάρχει κίνδυνος το παραπάνω ποσό να κατασχεθεί.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...