Χρήσιμες πληροφορίες για την αιμοδοσία

Θα θέλαμε να θυμίσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για την αιμοδοσία.
Η αιμοδοσία είναι πράξη...Ολιγόλεπτη
Απλή
Ανώδυνη
Ακίνδυνη
Προσφοράς
Εθελοντισμού

Ποιός μπορεί να δώσει αίμα

Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-60 ετών.

Η συχνότητα αιμοδοσίας για τους άνδρες κάθε 3 μήνες για τις γυναίκες κάθε 4-6 μήνες.

Ο αιμοδότης να είναι απολύτως υγιής, ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6-8 ώρες νυκτερινού ύπνου.

Εάν αιμοδοτήσει το πρωί πρέπει να έχει προηγηθεί πλήρες πρωινό ενώ εάν είναι απογευματινή ώρα να έχει προηγηθεί 3 ώρες το μεσημεριανό γεύμα.

Ο αιμοδότης καλό είναι να έχει λάβει αρκετά υγρά όμως όχι ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ.

Ποιός δεν μπορεί και γιατί

Οι γυναίκες που πρόκειται να τεκνοποιήσουν όπως και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 6 μήνες μετά τον θηλασμό του νεογέννητου δεν πρέπει να αιμοδοτήσουν.

Όποιος αιμοδότης έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή έχει τατουάζ ή τρύπημα αυτιών ή έχει προσβληθεί από κάποια νόσο, καλό είναι να μην αιμοδοτεί τουλάχιστον για 1 χρόνο και κατόπιν συνεννοήσεως με το γιατρό της αιμοδοσίας.

Δεν μπορεί να αιμοδοτήσει άτομο που πάσχει από ελονοσία (ή έχει ταξιδέψει σε χώρες που ενδημεί η ελονοσία ), από φυματίωση, ηπατίτιδα, σύφιλη, μελιταίο πυρετό, AIDS, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες.

Χρήσιμες πληροφορίες για την αιμοδοσία

Ο αιμοδότης πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ και τηρείται πάντοτε το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ από τον ιατρό της αιμοδοσίας και σε περίπτωση προσωρινού ή μόνιμου αποκλεισμού του αιμοδότη δίνονται οδηγίες και κατάλληλες ιατρικές συμβουλές για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του αιμοδότη.

Το νοσοκομείο Κοργιαλένειο –Μπενάκειο διαθέτει πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου (checkup) των εθελοντών αιμοδοτών, ανά έτος.

Η καλή επικοινωνία του αιμοδότη με τον ιατρό της Αιμοδοσίας, η ειλικρίνεια του, η αναφορά όλων των πιθανών προβλημάτων του υγείας, διασφαλίζει την καλή ποιότητα του αίματος και των παραγώγων του (ερυθρών–πλάσματος και Αιμοπεταλίων) και την μετάγγιση αίματος χωρίς μικρόβια και ιούς (ηπατίτιδων ή AIDS ) παρόλο που όλες οι μονάδες του αίματος ελέγχονται για ηπατίτιδες και AIDS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...