Το σουσάμι προστατεύει απο διάφορα σοβαρά νοσήματα

Στους ινδούς συμβόλιζε την καλή τύχη ενώ οι Ασσύριοι πίστευαν ότι οι θεοί τους είχαν πιεί σουσαμόκρασο προτού δημιουργήσουν τον κόσμο.
Καταγράφεται στην ιστορία της αρχαίας Βαβυλωνίας ότι προέρχεται από το φυτό Sesamum indicum εδώ και 4000 χρόνια.

Το σουσάμι και το μαυροσούσαμο δεν είναι μόνο διακοσμητικός παράγοντας πάνω στο ψωμί αλλά αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ταχινιού και του χαλβά.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Βιργινία Παπαεμμανουήλ Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Η θρεπτική του αξία καθώς και η προστασία που παρέχει από διάφορα σοβαρά νοσήματα είναι αποδεδειγμένη και το καθιστούν πολύτιμη ουσία στα πλαίσια μίας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, μιας και είναι πλούσιο σε:

Καλά λιπαρά:

Το σησαμέλαιο περιέχει 80% ακόρεστα λιπαρά οξέα, περισσότερα μονοακόρεστα σε σχέση με το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ απουσιάζουν τα βλαβερά για την υγεία trans λιπαρά οξέα.

Πρωτεΐνες

Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη, λευκίνη, αργινίνη, μεθειονίνη. Όταν συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη όπως όσπρια και ξηροί καρποί αποδίδει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχες των ζωικών. Έτσι, το σουσάμι και το ταχίνι είναι απαραίτητα σε περιόδους νηστείας, καθώς επίσης και στις χορτοφαγικές δίαιτες.

Αντιοξειδωτικές ουσίες

Το σουσάμι περιέχει λιγνάνες (σησαμίνη, σεσαμινόλη) οι οποίες ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης Ε που περιέχει το σουσάμι. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι διαιτολόγιο πλούσιο σε σουσάμι επιβραδύνει τη γήρανσή τους, καθώς επίσης μειώνει την συχνότητα καρκίνου του μαστού.

Η σεσαμίνη μειώνει τη απορρόφηση χοληστερόλης από τις τροφές καθώς και την ενδογενή σύνθεση της από τον οργανισμό οδηγώντας σε μείωση της συχνότητας καρδιαγγειακών.

Η πινοριζινόλη (λιγνάνη) που περιέχει το σουσάμι είχε αντυπερτασικές ιδιότητες ενώ οι τοκοφερόλες και η σησαμίνη μειώνουν σημαντικά την αιθανόλη στο αίμα βοηθώντας την ικανότητα του ήπατος να διασπά τοξικές ουσίες. Στην Ιαπωνία μάλιστα κυκλοφορούν παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται μετά από την κατανάλωση αλκοόλ με βάση το σουσάμι. Έτσι λοιπόν φαίνεται να βοηθά η κατανάλωση ταχινιού ή χαλβά μετά από οινοποσία.

life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...