Τα σημάδια των νυχιών που δείχνουν ότι έχετε άμεσο πρόβλημα υγείας

Τα νύχια μας έχουν περισσότερες χρήσεις από ό,τι φαντάζεστε...
Ένα άτομο που γνωρίζει πώς να διακρίνει και να εξηγεί τα “σημάδια” που δείχνουν τα νύχια του, είναι σε θέση να προλάβει εγκαίρως ορισμένες πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία του.

Από αποχρωματισμούς μέχρι περίεργα σχήματα, πολλές αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών σας μπορεί να είναι μια ένδειξη για κάτι σοβαρό που συμβαίνει μέσα στο σώμα σας.

Τα νύχια αποτελούνται από στρώματα κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται επίσης στο δέρμα και τα μαλλιά. Τα νύχια αναπτύσσονται στην περιοχή στη βάση του νυχιού κάτω από την επιδερμίδα σας. Καθώς νέα κύτταρα αναπτύσσονται, τα παλαιότερα κύτταρα γίνονται σκληρά και συμπαγή και τελικά βγαίνουν έξω από τα δάχτυλά σας, με τη μορφή των νυχιών που βλέπετε.

Τα υγιή νύχια είναι ομαλά, χωρίς αποχρωματισμό και αυλάκια. Συχνά, κάθετες ραβδώσεις θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιθανώς πιο εμφανή όσο μεγαλώνετε, αλλά είναι ακίνδυνες. Επίσης, κάποιος τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει λευκές κηλίδες, αλλά αυτές θα εμφανιστούν κυρίως στην επιφάνεια του νυχιού και δεν συντελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Δείτε όμως στην λίστα που ακολουθεί, τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε πάντα στην υγεία των νυχιών σας, αφού αποτελούν “σήματα κινδύνου” για την συνολική υγεία σας.

Έλλειψη οξυγόνου στο αίμα

Η κυάνωση, που προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα αν τα νύχια σας έχουν μια γαλαζωπή απόχρωση. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και συνήθως έχουν ένα ροζ χρώμα. Όταν το αίμα χάνει οξυγόνο, μπορεί να πάρει ένα σκούρο μπλε-κόκκινο χρώμα και προκαλεί το δέρμα και τα νύχια ενός ατόμου να πάρουν με τη σειρά τους επίσης μια μπλε απόχρωση. Η κυάνωση είναι συχνά ενδεικτική προβλημάτων στους πνεύμονες και εμφανίζεται όταν υπάρχουν θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες, ή όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, ή πάσχετε από βρογχιολίτιδα, σοβαρή πνευμονία, και μια σειρά από άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τους πνεύμονες.

Διατροφικές ελλείψεις

Η “κοιλονυχία” είναι μια κατάσταση που προκαλεί τα νύχια να εμφανίσουν εσοχές και καμπύλη προς τα μέσα, όπως ένα κουτάλι. Μπορεί να υποδεικνύει είτε ότι το σώμα έχει πάρα πολύ σίδηρο (αιμοχρωμάτωση) ή πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου (αναιμία). Το ωχρό, υπόλευκο χρώμα στα νύχια είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα της αναιμίας. Τα άτομα που πάσχουν από υποσιτισμό μπορεί να εμφανίσουν επίσης λεπτά, εύθραυστα νύχια.

Δερματικά προβλήματα

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μ. Βρετανίας, μεταξύ 10% έως 50% των ατόμων με ψωρίαση παρουσιάζουν σκασίματα ή μικρές εγκοπές στα νύχια τους. Η ψωρίαση είναι μια ισόβια κατάσταση που αλλάζει τον κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος, προκαλώντας τα να συσσωρεύονται γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος. Τα σκασίματα στα νύχια υπάρχουν επίσης σε άτομα με αλωπεκία, μια πάθηση που προκαλεί χρόνια απώλεια μαλλιών. Η ψωρίαση προκαλεί επίσης κόκκινες ή καφέ ραβδώσεις λίγο κάτω από τα νύχια, τα κάνει πιο χαλαρά, πιο παχιά και μεγαλώνουν ταχύτερα.

Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένα σημαντικό μέρος του ενδοκρινικού συστήματος και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ακριβώς κάτω από την κλείδα σας. Τα άτομα που πάσχουν είτε από ένα υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός) ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), συχνά έχουν εύθραυστα νύχια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασθένεια επηρεάζει το μεταβολισμό και μπορεί να τα κάνει να ιδρώνουν λιγότερο. Αυτή η μείωση στον ιδρώτα προκαλεί τα νύχια και το δέρμα να γίνουν ξηρά και να ξεφλουδίζουν.


ΠΗΓΗ: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...