Ενας στους τρεις δηλώνει «φιλοξενούμενος» -Ποιοι θα ελεγχθούν για φοροδιαφυγή

Πέρα από όσους έκαναν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα ενώ διέθεταν τεράστια ακίνητη περιουσία ή εισοδήματα που ξεπερνούν κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος, από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το το ΥΠΟΙΚ για να καθορίσει τα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα κατέληξε και στο εξής συμπέρασμα: Οτι είμαστε ένα έθνος... φιλοξενούμενο, αφού σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, περίπου 1,85 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν ότι δεν νοικιάζουν αλλά φιλοξενούνται στα σπίτια που διαμένουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, στελέχη του ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένα ότι η εκτεταμένη φιλοξενία υποκρύπτει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Για το λόγο αυτό προαναγγέλλονται έλεγχοι προκειμένου να βρεθεί σε ποιες περιπτώσεις η δήλωση φορολογουμένων ότι φιλοξενούνται στο σπίτι όπου διαμένουν κρύβει... απόκρυψη εισοδημάτων (των ιδιοκτητών), αλλά και για να εντοπιστεί σε ποιες περιπτώσεις όσοι έκαναν δήλωση για το κοινωνικό μέρισμα δήλωσαν ψευδώς ότι φιλοξενούνται για να λάβουν το επίδομα.
Οι υποψίες ότι η «φιλοξενία» είναι το νέο κόλπο φοροδιαφυγής δεν δημιουργήθηκαν τυχαία στο ΥΠΟΙΚ και μόνο από τα στατιστικά από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων,  αλλά και λόγω κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων που εντοπίστηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα δύο φυσικά πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμφανίζονται να φιλοξενούν από... 60 άτομα ο καθένας ή ο αλλοδαπός ονόματι Χουσεΐν στο ακίνητο του οποίου διαμένουν 50 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 55 φορολογούμενοι –όλοι φυσικά πρόσωπα- εμφανίζονται να φιλοξενούν από 10 άτομα ο καθένας.
Τα πλεονεκτήματα του να δηλώνει κάποιος φιλοξενούμενος
Οσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι, καταρχάς, απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης για την πρώτη κατοικία. Επίσης, οι ιδιοκτήτες γλιτώνουν την καταβολή του φόρου από τα εισοδήματα ενοικίων και από την προκαταβολή φόρου. Τέλος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι πιθανό πίσω από τη «φιλοξενία» να κρύβονται παράνομοι οίκοι ευγηρίας οι οποίοι εμφανίζουν τους ηλικιωμένους πελάτες τους ως φιλοξενούμενους και έτσι καταφέρνουν να γλιτώνουν από την καταβολή του φόρου εισοδήματος.
Πώς κατάλαβε ότι κάτι... συμβαίνει το ΥΠΟΙΚ
Η υποψία ότι η «φιλοξενία» μπορεί να κρύβει φοροδιαφυγή είχε πρωτοδημιουργηθεί όταν προέκυψε η ανάγκη καταγραφής των φιλοξενούμενων προκειμένου να καταβληθεί αρχικά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και επαναδημιουργήθηκε προσφάτως όταν το ΥΠΟΙΚ επεξεργάστηκε τα στοιχεία των φορολογουμένων για τον καθορισμό των κριτηρίων καταβολής του κοινωνικού μερίσματος. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, μπήκε, για τη χορήγηση του επιδόματος των 500 ευρώ η ρήτρα του συνυπολογισμού των πραγματικών ή τεκμαρτών εισοδημάτων όχι μόνο του ίδιου του αιτούντα αλλά και του συζύγου του και των προστατευόμενων μελών του, αλλά και των ατόμων που εμφανίζονται να φιλοξενεί.
Δεύτερη ευκαιρία για το κοινωνικό μέρισμα
Γνωρίζοντας, όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποτελεί συνέπεια της κρίσης, αλλά και ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός των φιλοξενούμενων οφείλεται και σε λανθασμένη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων, το ΥΠΟΙΚ τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή την τωρινή κατάσταση και όχι αυτή που αποτυπώθηκε στη φορολογική δήλωση του 2013. Ομως, όσοι δηλώσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που εμφανίζεται στις περυσινές δηλώσεις, θα μπουν αυτομάτως σε δείγμα ελέγχου.
Ποιοι θα ελεγχθούν
Οπως αναφέρει η Καθημερινή στο μικροσκόπιο της Εφορίας θα μπουν:
  • Οσοι εμφανίστηκαν στη φορολογική δήλωση του 2013 να φιλοξενούνται και στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μερίσματος ή τη φορολογική δήλωση του 2014 να μη φιλοξενούνται πλέον.
  • Οσοι δεν δήλωσαν τους φιλοξενούμενους στην εφαρμογή του μερίσματος
  • Οσοι μετέτρεψαν τη «φιλοξενία» σε «δωρεάν παραχώρηση»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...