Πόση τηλεόραση κάνει να βλέπει ένα παιδί;

Πολλές φορές είναι για τους γονείς ανακουφιστικό το παιδί να απασχοληθεί βλέποντας τηλεόραση. Πόσο καλό, όμως, του κάνει;
Όσο διασκεδαστική μπορεί να είναι η τηλεόραση για το παιδί όταν την παρακολουθεί με μέτρο και επιλεκτικότητα, τόσο κακό μπορεί να του κάνει αν θρονιάζεται μπροστά στη μικρή οθόνη με τις ώρες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η τηλεόραση:

* Προσφέρει μια έτοιμη και εύπεπτη συνταγή για ψυχαγωγία, η οποία καθηλώνει το μικρό παιδί και αδρανοποιεί τη δημιουργική του σκέψη.
* Κουκουλώνει τα αρνητικά συναισθήματα και τις εντάσεις που εκείνο βιώνει μέσα στην ημέρα, δίχως ωστόσο να του προσφέρει λύσεις.
* Μέσα από την υπερβολική τηλεοπτική έκθεση τα παθητικά παιδιά γίνονται παθητικότερα και τα υπερκινητικά υπερκινητικότερα.
* Τα τηλεοπτικά ερεθίσματα είναι συνήθως πολλά και έντονα, με αποτέλεσμα το μικρό παιδί να μην μπορεί να τα εντάξει σε ένα πλαίσιο κατανόησης. Αυτό τού δημιουργεί ανασφάλεια και παροδική αποδιοργάνωση στη σκέψη του.
* Τα παιδιά που βλέπουν πολλή τηλεόραση έχουν τάσεις παχυσαρκίας και χαμηλότερη απόδοση στο σχολείο, είναι λιγότερο κοινωνικά και αυτόνομα.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Το να κλείσει ο γονιός την τηλεόραση είναι η πιο απλή λύση. Όμως, αυτόματα κάνει στα μάτια του παιδιού την τηλεόραση «απαγορευμένη» και άρα ελκυστική. Τι είναι λοιπόν καλύτερο; Οι ειδική προτείνουν:
* Να του επιτρέπετε να βλέπει τηλεόραση κατά μέσον όρο δύο φορές την εβδομάδα και να αποφεύγετε με αυστηρότητα θεματολογίες βίας ή αντίστοιχες με φορτισμένο περιεχόμενο.
* Να συζητάτε μαζί του μετά το τέλος της ταινίας/παιδικής σειράς τι κατάλαβε, τι του άρεσε ή τι το ενόχλησε.
* Να το παροτρύνετε να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματά του (θυμό, στεναχώρια, άγχος, μοναξιά).
* Να τηρείτε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα ύπνου, φαγητού και δραστηριοτήτων, μέσα στο οποίο το παιδί θα έχει χρόνο να αυτοαπασχολείται στον δικό του χώρο.
* Να εντάξετε το παραμύθι στη ζωή του και να του καλλιεργήσετε την αγάπη του για το βιβλίο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...