ΚΙΛΚΙΣ: Επικίνδυνο το νερό σε Τέρπυλλο και Δίβουνο

Το πρόβλημα με το νερό σε Τέρπυλλο και Δίβουνο πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η δημοτική κίνηση Κιλκίς »Αλλά…ΖΩ», υπογραμμίζοντας ότι:

- Απαιτείται να γίνει προμήθεια νερού στους δυο οικισμούς, είτε με υδροφόρες είτε με εμφιαλωμένα νερά
- Να δοθούν από πλευράς Δήμου Κιλκίς ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί το νερό για πότισμα και για τα ζώα, καθότι ανιχνεύτηκε σ` αυτό το επικίνδυνο στοιχείο αρσενικό.
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:
«Στις 13/01/2014 κλιμάκιο του Δήμου Κιλκίς που αποτελούνταν από τον διευθυντή και την χημικό της ΔΕΥΑΚ, τον αντιδήμαρχο κ. Αναστασιάδη και με επικεφαλής τον εν αργία Δήμαρχο κ. Μπαλάσκα, ενημέρωσε τους κατοίκους της Τερπύλλου για την παρουσία αρσενικού στο νερό τους. Επίσκεψη με τον ίδιο σκοπό πραγματοποιήθηκε και στο Δίβουνο.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι είναι επιβεβλημένη η διακοπή χρήσης του νερού για πόση και για μαγείρεμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες (πότισμα χωραφιών και ζώων.)

Σε ερώτηση κατοίκου για το πώς θα προμηθεύονται νερό, ενώ στο χωριό τους δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ, «ο Δήμαρχος» δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση!

Εμείς προτρέπουμε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν επιτρέπεται όντως να χρησιμοποιηθεί το νερό για πότισμα και για τα ζώα, μιας και είναι γνωστό ότι, μέσω της τροφικής αλυσίδας, το αρσενικό καταλήγει και πάλι στον άνθρωπο και μάλιστα σε αυξημένες συγκεντρώσεις λόγω του γνωστού φαινομένου της βιοσυσσώρευσης.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και χωρίς βέβαια να τρομοκρατηθούν οι πολίτες. Είναι κατανοητό ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να βγουν συμπεράσματα και να αποφασιστούν μόνιμες λύσεις.

Όσον αφορά στην προέλευση του αρσενικού, η πρώτη έρευνα της ομάδας Περιβάλλοντος της Πρωτοβουλίας “Αλλά…ζω”, δείχνει ότι οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες και όχι σε ανθρωπογενείς (φυτοφάρμακα και λιπάσματα) και η ανομβρία σίγουρα επιτείνει το πρόβλημα.

Παρακολουθούμε το θέμα αυτό, επεξεργαζόμαστε τις πιθανές λύσεις και θα επανέλθουμε με ενημέρωση και προτάσεις σύντομα. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος – που εξάλλου αποτελεί υποχρέωση του Δήμου – προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των κατοίκων των χωριών αυτών σε πόσιμο νερό, όσο γίνεται συντομότερα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...