Απίστευτα πράγματα που δεν ξέρατε για τις νυχτερίδες

1. Οι νυχτερίδες είναι τα μόνα θηλαστικά ικανά να πετάξουν. Είναι δε εξαιρετικές στον αέρα. Τα φτερά τους είναι λεπτά και μιλόντας με όρους της αεροπλοοίας, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως “αεροτομές”.

2. Μία καφέ νυχτερίδα μπορεί να πιάσει 1200 έντομα σε μέγεθος κουνουπιού σε μία ώρα! Στο Bracken Cave στο Τέξας των ΗΠΑ, έχει υπολογιστεί ότι 20 εκατομμύρια μεξικανικές νυχτερίδες χωρίς ουρά όπου ζουν εκεί, μπορούν να φάνε 200 τόνους εντόμων …σε μια νύχτα!

3. Οι νυχτερίδες βαμπίρ δεν πίνουν αίμα. Απλά το γλύφουν. Υπάρχουν μόνο 3 είδη νυχτερίδων βαμπίρ παγκοσμίως. Εάν ταξιδεύετε στην Κεντρική ή στη Νότιο Αμερική, υπάρχει πιθανότητα να δείτε μια νυχτερίδα βαμπίρ να δαγκώνει μια αγελάδα και να γλύφει το αίμα από την πληγή αλλά όχι να το ρουφάει! 
4. Οι νυχτερίδες δεν έχουν “παχιές ημέρες.” Ο μεταβολισμός τους είναι ζηλευτός — μπορούν να χωνέψουν μπανάνες, μάγκος και μούρα σε περίπου 20 λεπτά!
5, Λιγότεροι από 10 ανθρώποι τα τελευταία 50 χρόνια έχουν προσβληθεί από λύσσα λόγω των βορειαμερικάνικων νυχτερίδων. Εξαιτίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι νυχτερίδες είναι πιθανές μηχανές μικροβίων, μεταφέροντας ασθένειες και τοξίνες στα αθώα θύματα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι νυχτερίδες αποφεύγουν τους ανθρώπους. Εάν δαγκωθείτε από μία νυχτερίδα, πηγαίνετε στο γιατρό, αλλά μην αρχίστε τις ετοιμασίες για κηδείες και τα σχετικά — το πιθανότερο θα είναι να είστε μια χαρά!.
6. Οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν ένα είδος σόναρ για να μετακινηθούν στο σκοτάδι. Δεν βλέπουν τόσο καλά και ζουν σχεδόν αποκλειστικά το βράδυ, γι’ αυτό και πρέπει να στηρίζονται σε άλλες μεθόδους “πλοήγησης” κατά την πτήση εκτός της όρασης. Οι νυχτερίδες στέλνουν σήματα ηχούς στο περιβάλλον και λαμβάνουν πίσω τις αντανακλάσεις αυτές, ξέροντας έτσι τι βρίσκεται γύρω τους. Είναι νυχτερινοί τύποι, περισσότερο γιατί είναι εύκολο την νύχτα να κυνηγήσουν έντομα κι από την άλλη αποφεύγουν και τις ατυχείς συναντήσεις με τους κυνηγούς τους. Την ισχνή τους όραση την χρησιμοποιούν για την ημέρα αλλά τις περισσότερες “δουλειές” τους, τις κάνουν με το κάλλυμα της νύχτας… 
7. Ο πληθυσμός των νυχτερίδων αποτελεί το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού των θηλαστικών! Ναι καλά διαβάσατε! Το 1/4 των θηλαστικών είναι νυχτερίδες. Υπάρχουν παγκοσμίως πάνω από 1100 είδη νυχτερίδων. Αυτό σημαίνει: ΠΟΛΛΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ!
8. Πάνω από το 50 τοις εκατό των ειδών νυχτερίδας στις ΗΠΑ έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες. Η βιομηχανοποίηση, η καταστροφή των δασών, η ρύπανση και το κλασσικό θανάσιμο κυνηγητό τους, έχουν εξοντώσει πολλές νυχτερίδες και τις φωλιές τους.
9. Κρύα νύχτα; Κουλουριαστήτε δίπλα σε μια νυχτερίδα. Μέσα σ’ αυτές τις υγρές σπηλιές που τόσο τους αρέσουν, οι νυχτερίδες κρατιόνται ζεστές τυλίγοντας τα φτερά τους γύρω από το σώμα του, παγιδεύοντας αέρα κοντά στο σώμα τους ως ένα είδος άμεσης μόνωσης.
10. Ενα αντιπηκτικό φάρμακο βρέθηκε στο σάλιο της αυτοκρατορικής νυχτερίδας και ίσως σύντομα χρησιμοποιηθεί για να γιατρεύει τους καρδιοπαθείς. Απ’ ότι φαίνεται, το συστατικό αυτό που αποτρέπει το πήξιμο του αίματος της αυτοκρατορικής νυχτερίδας μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο και στον άνθρωπο. Επιστήμονες από διάφορες χώρες προσπαθούν να αντιγράψουν τα ένζυμα που βρέθηκαν στο σαλιο της αυτοκρατορικής νυχτερίδας ώστε να θεραπεύσουν τις καρδιακές παθήσεις και να αποτρέψουν τα συμπτώματα της αποπληξίας στους ανθρώπους.
11. Οι νυχτερίδες γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θηλαστικά, ιδίως του μικρού μεγέθους γεννούν πολύ περισότερα. Σκεφτείτε τις γάτες, τους λαγούς και τους αρουραίους.
12. Η μέση νυχτερίδα μπορεί να ζήσει περισσότερα κι από τον οικιακό σας σκύλο. Ο μέσος όρος ζωής μιας νυχτερίδας ποικίλει, αλλά μερικά είδη καφέ νυχτεριδας μπορούν να ζήσουν έως και 30 χρόνια. Σε σχέση με κάποια μικρά θηλαστικά που ζουν μόνο 2 χρόνια, αυτό είναι εντυπωσιακό!
13. Οι νυχτερίδες πλένονται πίσω από τα αυτιά τους. Σπαταλούν δε πολύ περισσότερο χρόνο περιποιούμενες τον εαυτό τους ακόμα κι από τις πιο ντελικάτες και μανιακές με την καθαριότητα νεαρές έφηβες κοπέλες. Καθαρίζουν τον εαυτό τους αλλά και αναμεταξύ τους σχολαστικά γλύφοντας και τρίβοντας για ώρες…
wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...